lamotek.pl

Cannoli z ricottą i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie

Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!

Cannoli z ricottą i pistacjami

Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser ricotta - 250 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
śmietana 30% - 100 ml
cukier puder - 1 łyżeczka
pistacje - 300 g
wafelki do cannoli - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KREM (NADZIENIE):
Serek ricotta łączymy w misce z cukrem pudrem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
2.NADZIEWAMY CANNOLI:
Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy i szprycujemy krem do wafelków cannoli tuż przed podaniem – wówczas krem będzie puszysty, a wafelki pozostaną chrupiące. Krem powinien obficie wypełniać wafelki i wystawać z jednej strony.
3.PODAJEMY CANNOLI:
Pistacje obieramy z łupinek i siekamy niezbyt drobno za pomocą noża. Posiekane pistacje przekładamy do miseczki i zanurzamy w nich jeden z końców cannoli tak, by przylgnęły do kremu.
Cannoli z ricottą i pistacjami

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KREM (NADZIENIE)

Serek ricotta łączymy w misce z cukrem pudrem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

2

NADZIEWAMY CANNOLI

Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy i szprycujemy krem do wafelków cannoli tuż przed podaniem – wówczas krem będzie puszysty, a wafelki pozostaną chrupiące. Krem powinien obficie wypełniać wafelki i wystawać z jednej strony.

3

PODAJEMY CANNOLI

Pistacje obieramy z łupinek i siekamy niezbyt drobno za pomocą noża. Posiekane pistacje przekładamy do miseczki i zanurzamy w nich jeden z końców cannoli tak, by przylgnęły do kremu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3544,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

886,1 kcal

🥑

Tłuszcz

57,5 g

🌾

Węglowodany

75,9 g

🥬

Błonnik

27,6 g

💪

Białko

27,6 g

Podobne przepisy

Cannoli z ricottą i pistacjami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl