lamotek.pl

Chakalaka • przepis • składniki • przygotowanie

Brzmi egzotycznie i tak też smakuje! Chakalaka, czyli afrykański gulasz warzywny, to idealny wybór, gdy szukasz lekkiego i aromatycznego dania na szybki obiad z marchewką!

Chakalaka

Brzmi egzotycznie i tak też smakuje! Chakalaka, czyli afrykański gulasz warzywny, to idealny wybór, gdy szukasz lekkiego i aromatycznego dania na szybki obiad z marchewką!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
curry - 3 szczypty
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
imbir świeży - 4 g
marchew - 3 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
papryka żółta - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY I PRZYPRAWIAMY WARZYWA:
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i imbir podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.
2.DUSIMY WARZYWA I PODAJEMY CHAKALAKĘ:
Dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
Chakalaka

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY I PRZYPRAWIAMY WARZYWA

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i imbir podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.

2

DUSIMY WARZYWA I PODAJEMY CHAKALAKĘ

Dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

666,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

333,4 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

57,8 g

🥬

Błonnik

9,3 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy