lamotek.pl

Cannoli z kremem pistacjowym • przepis • składniki • przygotowanie

Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.

Cannoli z kremem pistacjowym

Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 250 g
cukier puder - 100 g
masło - 50 g
jajko - 2 szt.
wino białe - 80 ml
olej - 1 l
białko jaja kurzego - 1 szt.
ser ricotta - 250 g
ser mascarpone - 150 g
krem pistacjowy - 190 g
pistacje - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę, cukier puder, miękkie masło, jajka i białe wino dodajemy do misy robota kuchennego. Ciasto wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego, aż będzie jednolite – powinno przypominać ciasto na faworki. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.ROZGRZEWAMY OLEJ I WAŁKUJEMY CIASTO:
Olej przelewamy do dużej głębokiej patelni i równomiernie rozgrzewamy na małym ogniu. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy.
3.FORMUJEMY CANNOLI:
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm, które następnie nawijamy na metalowe rurki. Aby ciasto po zawinięciu złączyło się ze sobą i nie rozpadło podczas smażenia, brzeg każdego koła smarujemy delikatnie białkiem.
4.SMAŻYMY CANNOLI:
Nawinięte na rurki cannoli smażymy w rozgrzanym oleju, co jakiś czas obracając, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe ciastka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie usmażone cannoli studzimy.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Mascarpone mieszamy delikatnie i dokładnie z kremem pistacjowym. Tak przygotowaną masę łączymy szybko z serkiem ricotta. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z założoną dowolną tylką.
6.DEKORUJEMY CANNOLI:
Wystudzone rurki napełniamy z obu stron kremem. Pistacje siekamy. Następnie każde cannoli zanurzamy w posiekanych pistacjach i podajemy.
Cannoli z kremem pistacjowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę, cukier puder, miękkie masło, jajka i białe wino dodajemy do misy robota kuchennego. Ciasto wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego, aż będzie jednolite – powinno przypominać ciasto na faworki. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

2

ROZGRZEWAMY OLEJ I WAŁKUJEMY CIASTO

Olej przelewamy do dużej głębokiej patelni i równomiernie rozgrzewamy na małym ogniu. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy.

3

FORMUJEMY CANNOLI

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm, które następnie nawijamy na metalowe rurki. Aby ciasto po zawinięciu złączyło się ze sobą i nie rozpadło podczas smażenia, brzeg każdego koła smarujemy delikatnie białkiem.

4

SMAŻYMY CANNOLI

Nawinięte na rurki cannoli smażymy w rozgrzanym oleju, co jakiś czas obracając, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe ciastka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie usmażone cannoli studzimy.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mascarpone mieszamy delikatnie i dokładnie z kremem pistacjowym. Tak przygotowaną masę łączymy szybko z serkiem ricotta. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z założoną dowolną tylką.

6

DEKORUJEMY CANNOLI

Wystudzone rurki napełniamy z obu stron kremem. Pistacje siekamy. Następnie każde cannoli zanurzamy w posiekanych pistacjach i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

11914,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1985,7 kcal

🥑

Tłuszcz

184,8 g

🌾

Węglowodany

62,9 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

23 g

Podobne przepisy

Cannoli z kremem pistacjowym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl