lamotek.pl

Burgery na sałacie • przepis • składniki • przygotowanie

Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Burgery na sałacie

Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 0,3 łyżeczki
pomidor czerwony - 1 szt.
jajko - 2 szt.
musztarda sarepska - 3 łyżeczki
olej - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 2 łyżki
sałata lodowa - 40 g
sól - 1 szczypta
szynka parmeńska - 15 g
mięso mielone wołowe - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Mięso przyprawiamy papryczką chili, słodką papryką i musztardą. Dodajemy 1 żółtko. Połowę cebuli drobno siekamy i również dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy rękoma.
2.FORMUJEMY KOTLETY:
Rozgrzewamy patelnię (zwykłą lub grillową). Formujemy kotlety (ok. 4-5 sztuk). Mięso podsmażamy na patelni do momentu, aż się zarumieni (ok. 1 min na każdej stronie). Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem około 10 min.
3.SMAŻYMY JAJKO:
Na czystej patelni kładziemy metalowy ring, wlewamy do niego odrobinę oleju i podgrzewamy. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wbijamy jajko i smażymy je w metalowym ringu. Czekamy, aż białko się zetnie (aby białko się szybciej ścięło, można również przykryć patelnię pokrywką).
4.UKŁADAMY BURGERA:
Na talerzu układamy liść sałaty, a na niej mięso, plaster pomidora i cebulę. Czynność powtarzamy, zaczynając od mięsa. Na wierzchu kładziemy sadzone jajko, a na nim plaster szynki parmeńskiej. Jajko doprawiamy solą i ozdabiamy świeżymi ziołami.
Burgery na sałacie

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso przyprawiamy papryczką chili, słodką papryką i musztardą. Dodajemy 1 żółtko. Połowę cebuli drobno siekamy i również dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy rękoma.

2

FORMUJEMY KOTLETY

Rozgrzewamy patelnię (zwykłą lub grillową). Formujemy kotlety (ok. 4-5 sztuk). Mięso podsmażamy na patelni do momentu, aż się zarumieni (ok. 1 min na każdej stronie). Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem około 10 min.

3

SMAŻYMY JAJKO

Na czystej patelni kładziemy metalowy ring, wlewamy do niego odrobinę oleju i podgrzewamy. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wbijamy jajko i smażymy je w metalowym ringu. Czekamy, aż białko się zetnie (aby białko się szybciej ścięło, można również przykryć patelnię pokrywką).

4

UKŁADAMY BURGERA

Na talerzu układamy liść sałaty, a na niej mięso, plaster pomidora i cebulę. Czynność powtarzamy, zaczynając od mięsa. Na wierzchu kładziemy sadzone jajko, a na nim plaster szynki parmeńskiej. Jajko doprawiamy solą i ozdabiamy świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

999 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

499,5 kcal

🥑

Tłuszcz

30,8 g

🌾

Węglowodany

12,6 g

🥬

Błonnik

40,9 g

💪

Białko

40,9 g

Podobne przepisy