lamotek.pl

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro

Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

awokado - 1 szt.
bagietka - 120 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kolendra świeża - 25 g
krewetki koktajlowe - 100 g
limonka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
rzodkiewka - 4 szt.
sok z limonki - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KREWETKI:
Surowe krewetki wrzucamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy ok. 4 minuty. Papryczkę chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Szalotkę i 1 ząbek czosnku obieramy, wszystko drobno siekamy. Ugotowane krewetki osuszamy i grubo siekamy. Mieszamy z chili, szalotką, czosnkiem i sokiem z limonki, doprawiamy solą. Marynujemy w lodówce co najmniej przez 30 minut.
2.ŁĄCZYMY KREWETKI Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Kolendrę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i siekamy. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do krewetek i doprawiamy do smaku.
3.SMAŻYMY KROMKI BAGIETKI:
Pozostały czosnek obieramy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Następnie czosnek wyjmujemy i na gorącej oliwie smażymy kromki pieczywa – z obu stron, aż będą chrupiące. Limonkę kroimy na plasterki. Sałatkę z krewetek rozkładamy na kromkach chleba i podajemy od razu wraz z plasterkami limonki.
Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KREWETKI

Surowe krewetki wrzucamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy ok. 4 minuty. Papryczkę chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Szalotkę i 1 ząbek czosnku obieramy, wszystko drobno siekamy. Ugotowane krewetki osuszamy i grubo siekamy. Mieszamy z chili, szalotką, czosnkiem i sokiem z limonki, doprawiamy solą. Marynujemy w lodówce co najmniej przez 30 minut.

2

ŁĄCZYMY KREWETKI Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Kolendrę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i siekamy. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do krewetek i doprawiamy do smaku.

3

SMAŻYMY KROMKI BAGIETKI

Pozostały czosnek obieramy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Następnie czosnek wyjmujemy i na gorącej oliwie smażymy kromki pieczywa – z obu stron, aż będą chrupiące. Limonkę kroimy na plasterki. Sałatkę z krewetek rozkładamy na kromkach chleba i podajemy od razu wraz z plasterkami limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1035,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

129,4 kcal

🥑

Tłuszcz

7,7 g

🌾

Węglowodany

12,4 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy