lamotek.pl

Błyskawiczne pierniczki • przepis • składniki • przygotowanie

Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.

Błyskawiczne pierniczki

Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 120 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
kakao - 2 łyżki
masło - 170 g
mąka pszenna - 400 g
miód - 170 g
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,75 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W misie robota kuchennego umieszczamy mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól. Suche składnikimieszamy 10 sekund (prędkość 5)i przesypujemy do miski.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
W misie urządzenia umieszczamy motylek do mieszania, dodajemy masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Całośćmieszamy 3 minuty (prędkość 4), aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy jajko, miód i ekstrakt waniliowy imieszamy 1 minutę (prędkość 4), aż składniki się połączą. Wyjmujemy motylek do mieszania.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Zależnie od urządzenia, którego używamy, postępujemy następująco.
4.CHŁODZENIE CIASTA:
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Spłaszczamy je dłońmi do grubości ok. 3 cm, szczelnie owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być zimne, ale nadal elastyczne.
5.WYKRAWANIE PIERNICZKÓW:
Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, aż będzie miało ok. 3 mm grubości. Wykrawamy z niego dowolne kształty i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż będą chrupiące na brzegach. Następnie je studzimy i dekorujemy według uznania.
Błyskawiczne pierniczki

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misie robota kuchennego umieszczamy mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól. Suche składnikimieszamy 10 sekund (prędkość 5)i przesypujemy do miski.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

W misie urządzenia umieszczamy motylek do mieszania, dodajemy masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Całośćmieszamy 3 minuty (prędkość 4), aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy jajko, miód i ekstrakt waniliowy imieszamy 1 minutę (prędkość 4), aż składniki się połączą. Wyjmujemy motylek do mieszania.

3

WYRABIAMY CIASTO

Zależnie od urządzenia, którego używamy, postępujemy następująco.

4

CHŁODZENIE CIASTA

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Spłaszczamy je dłońmi do grubości ok. 3 cm, szczelnie owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być zimne, ale nadal elastyczne.

5

WYKRAWANIE PIERNICZKÓW

Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, aż będzie miało ok. 3 mm grubości. Wykrawamy z niego dowolne kształty i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż będą chrupiące na brzegach. Następnie je studzimy i dekorujemy według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3772,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

628,7 kcal

🥑

Tłuszcz

25,4 g

🌾

Węglowodany

93,2 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy