Amelki. Placuszki serowe z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DODAJEMY DO MASY MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. W misce miksujemy jajka, serek waniliowy, rozpuszczone masło i cukier aż do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
DODAJEMY BORÓWKI DO CIASTA
Dodajemy borówki i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość tłuszczu (masło klarowane lub olej rzepakowy).
SMAŻYMY PLACKI NA PATELNI
Wykładamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z jogurtem naturalnym, owocami bądź sosem owocowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1425,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
356,4 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
49,6 g
Błonnik
10,9 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Zupa z zielonych warzyw
Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.

Kimchi
Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi ruskie
Absolutna klasyka polskiej kuchni i kwintesencja smaku, za którym się tęskni. Delikatne, sprężyste ciasto otulające aksamitne nadzienie z kremowego twarogu i ziemniaków, zwieńczone idealnie zeszkloną cebulką lub chrupiącymi skwarkami. Pierogi ruskie to danie-symbol, kulinarny pewniak! Oto przepis, który trzeba znać.

Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
Czy arbuza można grillować? Można! W Kuchni Lidla znajdziesz przepis Pawła Małeckiego na grillowanego arbuza z sosem z mango, limonki i melisy.

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.