lamotek.pl

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa • przepis • składniki • przygotowanie

Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa

Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 1 szt.
cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
ziemniak - 4 szt.
wino białe - 125 ml
cukier - 1 szczypta
pstrąg, filet - 400 g
kolendra świeża - 22 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 400 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 szczypta
woda - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
PRZYGOTOWANIE Umyte filety z ryb dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki.
2.POKROJONĄ W PIÓRKA:
cebulę i paprykę pokrojoną w paski przesmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy posiekaną papryczkę chili.
3.CAŁOŚĆ SMAŻYMY RAZEM:
przez chwilę, następnie dodajemy białe wytrawne wino lub bulion, odparowujemy.
4.ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZELEWAMY:
do dużego rondla, dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy i wodę.
5.GOTUJEMY NA WOLNYM:
ogniu około 20 minut.
6.PO TYM CZASIE:
dodajemy obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki i całość gotujemy jeszcze około 10 minut (ziemniaki muszą zrobić się miękkie).
7.ZUPĘ DOPRAWIAMY DO:
smaku solą, pieprzem i cukrem.
8.NA SAM KONIEC:
do zupy wkładamy kawałki filetów z ryb i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 4-5 minut (nie mieszamy, aby nie uszkodzić filetów!).
9.GOTOWĄ ZUPĘ NALEWAMY:
na talerze, dekorujemy posiekaną kolendrą.
Zupa rybna kokosowo-pomidorowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

PRZYGOTOWANIE Umyte filety z ryb dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki.

2

POKROJONĄ W PIÓRKA

cebulę i paprykę pokrojoną w paski przesmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy posiekaną papryczkę chili.

3

CAŁOŚĆ SMAŻYMY RAZEM

przez chwilę, następnie dodajemy białe wytrawne wino lub bulion, odparowujemy.

4

ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZELEWAMY

do dużego rondla, dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy i wodę.

5

GOTUJEMY NA WOLNYM

ogniu około 20 minut.

6

PO TYM CZASIE

dodajemy obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki i całość gotujemy jeszcze około 10 minut (ziemniaki muszą zrobić się miękkie).

7

ZUPĘ DOPRAWIAMY DO

smaku solą, pieprzem i cukrem.

8

NA SAM KONIEC

do zupy wkładamy kawałki filetów z ryb i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 4-5 minut (nie mieszamy, aby nie uszkodzić filetów!).

9

GOTOWĄ ZUPĘ NALEWAMY

na talerze, dekorujemy posiekaną kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1968,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

492,2 kcal

🥑

Tłuszcz

28,4 g

🌾

Węglowodany

31,5 g

🥬

Błonnik

24,2 g

💪

Białko

24,2 g

Podobne przepisy

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl