Wegańskie batoniki z masłem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POGRZEWAMY SKŁADNIKI KREMU ORZECHOWEGO
W rondelku umieszczamy masło orzechowe, syrop klonowy, napój kokosowo-ryżowy i sól. Składniki podgrzewamy, często mieszając, aż krem zacznie się gotować.
STUDZIMY KREM ORZECHOWY
Gorący krem przelewamy na migdałowy spód, studzimy na blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ciasto przekładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 30 minut, aż krem orzechowy stwardnieje.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w napoju kokosowo-ryżowym w kąpieli wodnej.
ROZPROWADZAMY POLEWĘ
Jeszcze ciepłą polewę czekoladową wylewamy na warstwę orzechowego kremu i równomiernie rozprowadzamy. Całość posypujemy do smaku odrobiną soli.
KROIMY BATONIKI
Gotowe ciasto na batoniki chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut, aż czekolada całkowicie stwardnieje. Ciasto kroimy na równe części i podajemy jako batoniki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4060 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
406 kcal
Tłuszcz
29,3 g
Węglowodany
22,7 g
Błonnik
11,4 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minitorcik migdałowy "Paris
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa szczawiowa
Błyskawiczna w przygotowaniu zupa szczawiowa z gotowanym jajkiem. To pyszny i pożywny posiłek – idealny na lato.

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
Szybka kanapka z kurczakiem na drugie śniadanie. Dodaj do niej sos na bazie majonezu z jabłkami i awokado.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
Domowe bułeczki, prażona cebulka i sos musztardowy. Poznaj przepis na idealne wegańskie hot dogi według pomysłu Kingi Paruzel!

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!