lamotek.pl

Tort jogurtowy z owocami leśnymi • przepis • składniki • przygotowanie

Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Tort jogurtowy z owocami leśnymi

Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 100 g
jajko - 2 szt.
jogurt naturalny - 300 g
olej - 125 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 340 g
cukier puder - 80 g
ser mascarpone - 250 g
sok z cytryny - 1 łyżka
wanilia - 3 g
śmietana 30% - 200 g
maliny mrożone - 200 g
malina - 70 g
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy cukier i mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy 2 jajka, olej oraz jogurt i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie (ważne, aby nie mieszać za długo).
2.PIECZEMY BLATY CIASTA:
Przekładamy ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch posypujemy owocami leśnymi. Umieszczamy ciasto na 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) – pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy.
3.SKŁADAMY TORT:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone, cukier, nasionka z laski wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz maliny. Całość dobrze mieszamy.
Tort jogurtowy z owocami leśnymi

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy cukier i mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy 2 jajka, olej oraz jogurt i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie (ważne, aby nie mieszać za długo).

2

PIECZEMY BLATY CIASTA

Przekładamy ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch posypujemy owocami leśnymi. Umieszczamy ciasto na 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) – pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy.

3

SKŁADAMY TORT

Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone, cukier, nasionka z laski wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz maliny. Całość dobrze mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4905,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

408,8 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

43,1 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy

Tort jogurtowy z owocami leśnymi - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl