lamotek.pl

Śniadaniowa pizza z serka wiejskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Ta pizza jest najbardziej fit, czyli taka na cieście z dodatkiem serka wiejskiego, na której jako dodatek króluje wędzony łosoś. To idealny pomysł na pyszne i pełne białka śniadanie!

Śniadaniowa pizza z serka wiejskiego

Ta pizza jest najbardziej fit, czyli taka na cieście z dodatkiem serka wiejskiego, na której jako dodatek króluje wędzony łosoś. To idealny pomysł na pyszne i pełne białka śniadanie!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

serek wiejski - 200 g
jajko - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
mąka orkiszowa - 200 g
serek śmietankowy - 100 g
łosoś wędzony - 50 g
rzodkiewka - 4 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
świeży koperek - 1 gałązka
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Wszystkie składniki na spód do pizzy przekładamy do pojemnika miksującego i wyrabiamy z nich ciasto, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 1.
2.PIECZEMY SPÓD DO PIZZY:
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy je, formując placek o średnicy ok. 23 cm. Tak przygotowany spód przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 18 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
3.UKŁADAMY DODATKI NA PIZZY:
Upieczony spód do pizzy smarujemy serkiem śmietankowym i układamy na nim łososia i plastry rzodkiewki. Następnie całość skrapiamy sokiem z cytryny, ozdabiamy koperkiem i oprószamy solą i pieprzem do smaku.
Śniadaniowa pizza z serka wiejskiego

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Wszystkie składniki na spód do pizzy przekładamy do pojemnika miksującego i wyrabiamy z nich ciasto, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 1.

2

PIECZEMY SPÓD DO PIZZY

Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy je, formując placek o średnicy ok. 23 cm. Tak przygotowany spód przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 18 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

3

UKŁADAMY DODATKI NA PIZZY

Upieczony spód do pizzy smarujemy serkiem śmietankowym i układamy na nim łososia i plastry rzodkiewki. Następnie całość skrapiamy sokiem z cytryny, ozdabiamy koperkiem i oprószamy solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1403 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

701,5 kcal

🥑

Tłuszcz

32,2 g

🌾

Węglowodany

71,1 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

34,4 g

Podobne przepisy