lamotek.pl

Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.

Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami

Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt grecki - 300 g
miód - 2 łyżeczki
morela - 300 g
oliwa z oliwek - 6 łyżek
pistacje - 60 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
sałata dębowa - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY JOGURT:
Pistacje obieramy z łupinek i siekamy. Mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sitko wykładamy podwójną warstwą papieru kuchennego, umieszczamy nad miską i przekładamy do niego jogurt. Odstawiamy na noc do lodówki do odsączenia.
2.SMAŻYMY MORELE:
Bazylię i sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Morele myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Morele smażymy na 4 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez około 3 minuty, obracając. Owoce odkładamy. Pozostały ze smażenia sos mieszamy z octem balsamicznym, miodem, pozostałą oliwą, solą i pieprzem.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ Z JOGURTEM:
Sałatę i morele mieszamy z dressingiem i przekładamy na talerze. Za pomocą dwóch łyżeczek oddzielamy kawałki odsączonego jogurtu i układamy na sałatce.
Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY JOGURT

Pistacje obieramy z łupinek i siekamy. Mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sitko wykładamy podwójną warstwą papieru kuchennego, umieszczamy nad miską i przekładamy do niego jogurt. Odstawiamy na noc do lodówki do odsączenia.

2

SMAŻYMY MORELE

Bazylię i sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Morele myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Morele smażymy na 4 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez około 3 minuty, obracając. Owoce odkładamy. Pozostały ze smażenia sos mieszamy z octem balsamicznym, miodem, pozostałą oliwą, solą i pieprzem.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ Z JOGURTEM

Sałatę i morele mieszamy z dressingiem i przekładamy na talerze. Za pomocą dwóch łyżeczek oddzielamy kawałki odsączonego jogurtu i układamy na sałatce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1141,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

285,4 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

20,8 g

🥬

Błonnik

12,3 g

💪

Białko

12,3 g

Podobne przepisy