lamotek.pl

Pulpety w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pulpeciki w sosie pomidorowym na bazie mięsa wieprzowego to danie, które kojarzy się z domowymi daniami, jakimi karmiły nas babcie. Te pyszne, mięsne kulki z aromatycznym sosem pomidorowym potrafią zachwycić swoim smakiem i delikatną strukturą. W jaki sposób przygotować pyszne pulpety skąpane w sosie pomidorowym? Poznaj praktyczne triki, które uczynią Twoje pulpeciki jeszcze pyszniejszymi!

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym na bazie mięsa wieprzowego to danie, które kojarzy się z domowymi daniami, jakimi karmiły nas babcie. Te pyszne, mięsne kulki z aromatycznym sosem pomidorowym potrafią zachwycić swoim smakiem i delikatną strukturą. W jaki sposób przygotować pyszne pulpety skąpane w sosie pomidorowym? Poznaj praktyczne triki, które uczynią Twoje pulpeciki jeszcze pyszniejszymi!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone wieprzowe - 500 g
bułka tarta - 100 g
mleko - 50 ml
jajko - 1 szt.
natka pietruszki - 0,5 szt.
olej - 20 ml
pomidory krojone z puszki - 400 g
bulion warzywny - 100 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
sól - 2 g
pieprz czarny - 0,5 g
oregano suszone - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój drobno. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
2.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI:
Cebulę i natkę wrzuć do miski, a potem przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do reszty składników. Do miski dodaj także mięso, mleko, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, a potem wszystko dokładnie wymieszaj.
3.FORMUJEMY PULPETY:
Zwilż delikatnie dłonie i zacznij formować z masy małe kulki. Odkładaj je na bok.
4.SMAŻYMY PULPETY:
Na patelni rozgrzej olej, a potem podsmaż pulpeciki z każdej strony (ok. 2-3 minuty na stronę). Podczas smażenia mięso powinno nabrać rumianego koloru.
5.ZDEJMUJEMY Z PULPETÓW NADMIAR TŁUSZCZU:
Talerz lub półmisek obłóż ręcznikiem papierowym, a następnie wyłóż na niego usmażone pulpeciki, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
6.KROIMY SKŁADNIKI:
Cebulę oraz czosnek obierz, a potem drobno pokrój.
7.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzej oliwę, a potem wrzuć na nią czosnek i cebulę. Poczekaj, aż składniki zmiękną, a następnie podlej je bulionem i podduszaj przez 4-5 minut.
8.DODAJEMY POMIDORY:
Gdy bulion lekko się zredukuje, dodaj pomidory z puszki i zamieszaj. Podduszaj całość przez 10-12 minut.
9.WYKAŃCZAMY SOS:
Po upływie wyznaczonego czasu przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty.
10.DODAJEMY PULPETY:
Dodaj pulpety do gotującego się sosu. Zmniejsz ogień i gotuj je przez 10-15 minut, aby lekko zmiękły i nabrały aromatów z sosu.
Pulpety w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój drobno. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

2

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI

Cebulę i natkę wrzuć do miski, a potem przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do reszty składników. Do miski dodaj także mięso, mleko, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, a potem wszystko dokładnie wymieszaj.

3

FORMUJEMY PULPETY

Zwilż delikatnie dłonie i zacznij formować z masy małe kulki. Odkładaj je na bok.

4

SMAŻYMY PULPETY

Na patelni rozgrzej olej, a potem podsmaż pulpeciki z każdej strony (ok. 2-3 minuty na stronę). Podczas smażenia mięso powinno nabrać rumianego koloru.

5

ZDEJMUJEMY Z PULPETÓW NADMIAR TŁUSZCZU

Talerz lub półmisek obłóż ręcznikiem papierowym, a następnie wyłóż na niego usmażone pulpeciki, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

6

KROIMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek obierz, a potem drobno pokrój.

7

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej oliwę, a potem wrzuć na nią czosnek i cebulę. Poczekaj, aż składniki zmiękną, a następnie podlej je bulionem i podduszaj przez 4-5 minut.

8

DODAJEMY POMIDORY

Gdy bulion lekko się zredukuje, dodaj pomidory z puszki i zamieszaj. Podduszaj całość przez 10-12 minut.

9

WYKAŃCZAMY SOS

Po upływie wyznaczonego czasu przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty.

10

DODAJEMY PULPETY

Dodaj pulpety do gotującego się sosu. Zmniejsz ogień i gotuj je przez 10-15 minut, aby lekko zmiękły i nabrały aromatów z sosu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2115,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

528,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29,7 g

🌾

Węglowodany

35,4 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

32 g

Podobne przepisy