Pulpety w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pulpeciki w sosie pomidorowym na bazie mięsa wieprzowego to danie, które kojarzy się z domowymi daniami, jakimi karmiły nas babcie. Te pyszne, mięsne kulki z aromatycznym sosem pomidorowym potrafią zachwycić swoim smakiem i delikatną strukturą. W jaki sposób przygotować pyszne pulpety skąpane w sosie pomidorowym? Poznaj praktyczne triki, które uczynią Twoje pulpeciki jeszcze pyszniejszymi!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój drobno. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
Cebulę i natkę wrzuć do miski, a potem przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do reszty składników. Do miski dodaj także mięso, mleko, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, a potem wszystko dokładnie wymieszaj.
FORMUJEMY PULPETY
Zwilż delikatnie dłonie i zacznij formować z masy małe kulki. Odkładaj je na bok.
SMAŻYMY PULPETY
Na patelni rozgrzej olej, a potem podsmaż pulpeciki z każdej strony (ok. 2-3 minuty na stronę). Podczas smażenia mięso powinno nabrać rumianego koloru.
ZDEJMUJEMY Z PULPETÓW NADMIAR TŁUSZCZU
Talerz lub półmisek obłóż ręcznikiem papierowym, a następnie wyłóż na niego usmażone pulpeciki, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek obierz, a potem drobno pokrój.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej oliwę, a potem wrzuć na nią czosnek i cebulę. Poczekaj, aż składniki zmiękną, a następnie podlej je bulionem i podduszaj przez 4-5 minut.
DODAJEMY POMIDORY
Gdy bulion lekko się zredukuje, dodaj pomidory z puszki i zamieszaj. Podduszaj całość przez 10-12 minut.
WYKAŃCZAMY SOS
Po upływie wyznaczonego czasu przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty.
DODAJEMY PULPETY
Dodaj pulpety do gotującego się sosu. Zmniejsz ogień i gotuj je przez 10-15 minut, aby lekko zmiękły i nabrały aromatów z sosu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2115,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
528,9 kcal
Tłuszcz
29,7 g
Węglowodany
35,4 g
Błonnik
4,5 g
Białko
32 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!

Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.

Risotto z serem cheddar
Pomysł na pyszną kolację? Delikatne risotto na bazie białego wina i musztardy z dodatkiem wyśmienitego sera cheddar.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z białych warzyw z pulpetami
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!

Grillowane kebabczety wołowe
Oryginalny pomysł na grilla – podłużne kotleciki z mięsa mielonego podane z orientalnym dipem pomarańczowo-miodowym.

Francuskie ptysie serowe
Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.

Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł na makaron z pysznymi dodatkami!

Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!