lamotek.pl

Naleśniki proteinowe z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Jaki jest ten pomysł Kingi na śniadanie? Prosty, pyszny, pełen białka i słodki! Przygotuj naleśniki proteinowe z truskawkami i ciesz się pożywnym i smacznym śniadaniem.

Naleśniki proteinowe z truskawkami

Jaki jest ten pomysł Kingi na śniadanie? Prosty, pyszny, pełen białka i słodki! Przygotuj naleśniki proteinowe z truskawkami i ciesz się pożywnym i smacznym śniadaniem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

serek wiejski wysokobiałkowy - 200 g
jajko - 3 szt.
mąka pszennej typ 550 - 0,5 szkl
sól - 1 szczypta
mleko - 0,6 szkl
olej - 2 łyżki
budyń śmietankowy - 1 łyżka
krem proteinowy o smaku białej czekolady - 100 g
jogurt grecki - 200 g
mięta świeża - 1 garść
limonka - 0,5 szt.
truskawka - 200 g
syrop klonowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki ciasta dodajemy do kielicha blendera i całość miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 1 minutę. Tak przygotowane ciasto odkładamy na min. 5 minut, aby odpoczęło.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Rozgrzewamy suchą patelnię i każdy naleśnik smażymy z obu stron, aż nabierze złotego koloru.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Krem o smaku białej czekolady dokładnie mieszamy z jogurtem greckim, aż składniki się połączą. Miętę dość drobno siekamy, a z połowy limonki ocieramy skórkę i także dodajemy do kremu.
4.MACERUJEMY TRUSKAWKI:
Truskawki kroimy w kostkę, przekładamy do miski i skrapiamy syropem klonowym oraz sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Tak przygotowane odstawiamy na chwilę.
5.PODAJEMY NALEŚNIKI:
Na każdy naleśnik nakładamy porcję kremu (trochę powinno zostać do ozdoby) i zawijamy. Podajemy je ozdobione jeszcze odrobiną kremu i macerowanymi truskawkami.
Naleśniki proteinowe z truskawkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Wszystkie składniki ciasta dodajemy do kielicha blendera i całość miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 1 minutę. Tak przygotowane ciasto odkładamy na min. 5 minut, aby odpoczęło.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Rozgrzewamy suchą patelnię i każdy naleśnik smażymy z obu stron, aż nabierze złotego koloru.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Krem o smaku białej czekolady dokładnie mieszamy z jogurtem greckim, aż składniki się połączą. Miętę dość drobno siekamy, a z połowy limonki ocieramy skórkę i także dodajemy do kremu.

4

MACERUJEMY TRUSKAWKI

Truskawki kroimy w kostkę, przekładamy do miski i skrapiamy syropem klonowym oraz sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Tak przygotowane odstawiamy na chwilę.

5

PODAJEMY NALEŚNIKI

Na każdy naleśnik nakładamy porcję kremu (trochę powinno zostać do ozdoby) i zawijamy. Podajemy je ozdobione jeszcze odrobiną kremu i macerowanymi truskawkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1682,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

420,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20,4 g

🌾

Węglowodany

38,1 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

24,6 g

Podobne przepisy