lamotek.pl

Makaron z pesto i kurczakiem – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki, prosty i pyszny makaron z zielonym pesto, warzywami i kurczakiem będzie świetną opcją, gdy zechcesz podać na obiad danie w stylu włoskim.

Makaron z pesto i kurczakiem – przepis

Szybki, prosty i pyszny makaron z zielonym pesto, warzywami i kurczakiem będzie świetną opcją, gdy zechcesz podać na obiad danie w stylu włoskim.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 250 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
pomidor suszony - 8 szt.
sól - 1 szczypta
makaron tagliatelle - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 25 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
rukola - 60 g
ser feta - 150 g
sok z limonki - 2 łyżki
syrop z agawy - 1 łyżka
orzech włoski - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Wszystkie składniki pesto umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzając go, zachowujemy 2 łyżki wody, w której się gotował.
3.SMAŻYMY KURCZAKA Z WARZYWAMI:
Kurczaka kroimy w cienkie paski, suszone pomidory w kostkę, a czosnek siekamy. Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka i oregano, podsmażamy. Dorzucamy czosnek i mieszamy. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.PODAJEMY MAKARON:
Gotowe danie podajemy udekorowane orzechami włoskimi.
Makaron z pesto i kurczakiem – przepis

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Wszystkie składniki pesto umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzając go, zachowujemy 2 łyżki wody, w której się gotował.

3

SMAŻYMY KURCZAKA Z WARZYWAMI

Kurczaka kroimy w cienkie paski, suszone pomidory w kostkę, a czosnek siekamy. Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka i oregano, podsmażamy. Dorzucamy czosnek i mieszamy. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

PODAJEMY MAKARON

Gotowe danie podajemy udekorowane orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2427 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1213,5 kcal

🥑

Tłuszcz

59,5 g

🌾

Węglowodany

91,1 g

🥬

Błonnik

57,5 g

💪

Białko

57,5 g

Podobne przepisy