Kotlet pożarski – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SUSZYMY PIECZYWO
Ułóż na blaszce do pieczenia papier, a potem rozłóż na nim chleb tostowy pokrojony w kosteczkę. Piecz przez ok. 10. Chleb w tym czasie powinien się wysuszyć.
ROZBIJAMY MIĘSO
Filety z kurczaka oczyść, a potem rozbij tłuczkiem owiniętym folią spożywczą (można dodatkowo owinąć go materiałową, czystą ścierką, żeby zabezpieczyć mięso przed rozrywaniem).
STUDZIMY CHLEB
Wyciągnij chleb z pieca, a potem pozwól mu wystygnąć. Suchy chleb pokrusz na drobniejsze kawałki.
MOCZYMY BUŁKĘ
Do osobnej miski wlej mleko i wymocz w nim bułkę.
SIEKAMY MIĘSO
Rozbite filety drobno posiekaj i wrzuć do miski.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do miski z mięsem wbij jajko, dodaj bułkę wymoczoną w mleku. Przypraw mięso solą oraz pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
FORMUJEMY KOTLETY
Z mięsnej masy uformuj podłużne kotlety.
PANIERUJEMY KOTLETY
Do miseczki wsyp mąkę, a na talerz pokruszony chleb tostowy i bułkę tartą. Kotlety najpierw obtocz w mące, a potem w panierce z pieczywa.
SMAŻYMY KOTLETY
Rozgrzej na patelni olej, a po chwili dodaj masło. Smaż kotlety przez 3-4 minuty na stronę. Po usmażeniu delikatnie ułóż je na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2332,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
583,1 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
40 g
Błonnik
2 g
Białko
35,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto herbaciane
Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!

Bataty faszerowane pulled porkiem
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Grillowana cukinia
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym
Falafel to symbol kuchni w stylu orientalnym. Odkryj ją dzięki przepisowi Kingi na sałatkę z falafelami, granatem i czosnkowym dipem!

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie
Wyjątkowa forma podania sałatki, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Przygotuj ten zjawiskowy tort sałatkowy i zaskocz bliskich pyszną przekąską.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Najlepsza babka majonezowa
Przygotuj sobie pyszną babkę majonezową! Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to naprawdę szybko. Wypróbuj przepis i ciesz się babką przepełnioną waniliowym aromatem.

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.