lamotek.pl

Kotlet pożarski – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!

Kotlet pożarski – przepis

Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pojedynczy filet z kurczaka - 500 g
chleb tostowy - 120 g
bułka pszenna - 1 szt.
mleko - 80 ml
jajko - 1 szt.
masło - 40 g
bułka tarta - 30 g
mąka pszenna - 30 g
olej - 30 ml
sól - 5 g
pieprz czarny - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.SUSZYMY PIECZYWO:
Ułóż na blaszce do pieczenia papier, a potem rozłóż na nim chleb tostowy pokrojony w kosteczkę. Piecz przez ok. 10. Chleb w tym czasie powinien się wysuszyć.
2.ROZBIJAMY MIĘSO:
Filety z kurczaka oczyść, a potem rozbij tłuczkiem owiniętym folią spożywczą (można dodatkowo owinąć go materiałową, czystą ścierką, żeby zabezpieczyć mięso przed rozrywaniem).
3.STUDZIMY CHLEB:
Wyciągnij chleb z pieca, a potem pozwól mu wystygnąć. Suchy chleb pokrusz na drobniejsze kawałki.
4.MOCZYMY BUŁKĘ:
Do osobnej miski wlej mleko i wymocz w nim bułkę.
5.SIEKAMY MIĘSO:
Rozbite filety drobno posiekaj i wrzuć do miski.
6.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do miski z mięsem wbij jajko, dodaj bułkę wymoczoną w mleku. Przypraw mięso solą oraz pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
7.FORMUJEMY KOTLETY:
Z mięsnej masy uformuj podłużne kotlety.
8.PANIERUJEMY KOTLETY:
Do miseczki wsyp mąkę, a na talerz pokruszony chleb tostowy i bułkę tartą. Kotlety najpierw obtocz w mące, a potem w panierce z pieczywa.
9.SMAŻYMY KOTLETY:
Rozgrzej na patelni olej, a po chwili dodaj masło. Smaż kotlety przez 3-4 minuty na stronę. Po usmażeniu delikatnie ułóż je na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem.
Kotlet pożarski – przepis

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SUSZYMY PIECZYWO

Ułóż na blaszce do pieczenia papier, a potem rozłóż na nim chleb tostowy pokrojony w kosteczkę. Piecz przez ok. 10. Chleb w tym czasie powinien się wysuszyć.

2

ROZBIJAMY MIĘSO

Filety z kurczaka oczyść, a potem rozbij tłuczkiem owiniętym folią spożywczą (można dodatkowo owinąć go materiałową, czystą ścierką, żeby zabezpieczyć mięso przed rozrywaniem).

3

STUDZIMY CHLEB

Wyciągnij chleb z pieca, a potem pozwól mu wystygnąć. Suchy chleb pokrusz na drobniejsze kawałki.

4

MOCZYMY BUŁKĘ

Do osobnej miski wlej mleko i wymocz w nim bułkę.

5

SIEKAMY MIĘSO

Rozbite filety drobno posiekaj i wrzuć do miski.

6

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do miski z mięsem wbij jajko, dodaj bułkę wymoczoną w mleku. Przypraw mięso solą oraz pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

7

FORMUJEMY KOTLETY

Z mięsnej masy uformuj podłużne kotlety.

8

PANIERUJEMY KOTLETY

Do miseczki wsyp mąkę, a na talerz pokruszony chleb tostowy i bułkę tartą. Kotlety najpierw obtocz w mące, a potem w panierce z pieczywa.

9

SMAŻYMY KOTLETY

Rozgrzej na patelni olej, a po chwili dodaj masło. Smaż kotlety przez 3-4 minuty na stronę. Po usmażeniu delikatnie ułóż je na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2332,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

583,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20,2 g

🌾

Węglowodany

40 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

35,8 g

Podobne przepisy

Kotlet pożarski – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl