lamotek.pl

Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami • przepis • składniki • przygotowanie

Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.

Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami

Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
kasza jęczmienna - 40 g
chorizo - 160 g
kapusta biała - 20 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sos piri-piri - 0,5 łyżeczki
limonka - 0,5 szt.
bób - 400 g
cukier - 1 łyżeczka
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 0,5 szt.
karczoch serce - 300 g
masło - 50 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
oliwki zielone - 150 g
pomidory krojone z puszki - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KAWAŁEK PERGAMINU:
do pieczenia blachę tarkę Rozgrzej piekarnik do temperatury: 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Bób obierz i sparz.
2.KASZĘ JĘCZMIENNĄ UGOTUJ:
według przepisu na opakowaniu.
3.GOŁĄBKI W STYLU:
hiszpańskim Mięso mielone przekładamy do miski.
4.POKROJONĄ W KOSTKĘ:
kiełbasę chorizo podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego.
5.NASTĘPNIE DO CHORIZO:
dodajemy posiekane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę cebule.
6.CAŁOŚĆ CHWILĘ BLANSZUJEMY,:
mieszając.
7.PODSMAŻONĄ KIEŁBASĘ CHORIZO:
z cebulą i czosnkiem przekładamy do miski z mięsem mielonym.
8.DO MIĘSA DODAJEMY:
ugotowaną kaszę jęczmienną oraz pokruszony czarny pieprz w ziarnach.
9.FARSZ DOPRAWIAMY ODROBINĄ:
soli oraz sosem piri piri.
10.MIĘSO DOKŁADNIE:
wyrabiamy.
11.SPARZONE LIŚCIE KAPUSTY:
układamy na desce do krojenia.
12.NAKŁADAMY NA NIE:
farsz i zawijamy od strony łodygi.
13.TAK PRZYGOTOWANE GOŁĄBKI:
układamy na blaszce wyłożonej pergaminem posmarowanym oliwą z oliwek.
14.SKRAPIAMY JE OLIWĄ:
z oliwek, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut.
15.SOS NA PATELNIĘ,:
na której smażyliśmy chorizo z cebulą i czosnkiem, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek.
16.NA ROZGRZANEJ OLIWIE:
smażymy przekrojone na pół karczochy.
17.PRZEKŁADAMY JE NA:
talerz.
18.NA PATELNIĘ WRZUCAMY:
posiekany czosnek, który przyprawiamy odrobiną pokruszonego pieprzu, następnie dodajemy pomidory z odrobiną wody, startą na tarce skórkę z limonki, kawałki masła oraz oliwki.
19.SOS MIESZAMY DO:
momentu, kiedy masło się rozpuści.
20.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
cukru.
21.NASTĘPNIE SOS:
redukujemy.
22.DOPRAWIAMY GO ODROBINĄ:
soli i pokruszonego pieprzu, dodajemy bób.
23.CAŁOŚĆ CHWILĘ:
smażymy.
24.JEŚLI KARCZOCHY WYSTYGŁY,:
możemy je ponownie podgrzać na patelni z niewielką ilością oleju i odrobiną pokruszonego czarnego pieprzu.
25.JAK PODAWAĆ UPIECZONE:
gołąbki wykładamy na talerz i polewamy je sosem.
26.DOOKOŁA GOŁĄBKÓW UKŁADAMY:
podsmażone karczochy.
Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KAWAŁEK PERGAMINU

do pieczenia blachę tarkę Rozgrzej piekarnik do temperatury: 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Bób obierz i sparz.

2

KASZĘ JĘCZMIENNĄ UGOTUJ

według przepisu na opakowaniu.

3

GOŁĄBKI W STYLU

hiszpańskim Mięso mielone przekładamy do miski.

4

POKROJONĄ W KOSTKĘ

kiełbasę chorizo podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego.

5

NASTĘPNIE DO CHORIZO

dodajemy posiekane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę cebule.

6

CAŁOŚĆ CHWILĘ BLANSZUJEMY,

mieszając.

7

PODSMAŻONĄ KIEŁBASĘ CHORIZO

z cebulą i czosnkiem przekładamy do miski z mięsem mielonym.

8

DO MIĘSA DODAJEMY

ugotowaną kaszę jęczmienną oraz pokruszony czarny pieprz w ziarnach.

9

FARSZ DOPRAWIAMY ODROBINĄ

soli oraz sosem piri piri.

10

MIĘSO DOKŁADNIE

wyrabiamy.

11

SPARZONE LIŚCIE KAPUSTY

układamy na desce do krojenia.

12

NAKŁADAMY NA NIE

farsz i zawijamy od strony łodygi.

13

TAK PRZYGOTOWANE GOŁĄBKI

układamy na blaszce wyłożonej pergaminem posmarowanym oliwą z oliwek.

14

SKRAPIAMY JE OLIWĄ

z oliwek, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut.

15

SOS NA PATELNIĘ,

na której smażyliśmy chorizo z cebulą i czosnkiem, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek.

16

NA ROZGRZANEJ OLIWIE

smażymy przekrojone na pół karczochy.

17

PRZEKŁADAMY JE NA

talerz.

18

NA PATELNIĘ WRZUCAMY

posiekany czosnek, który przyprawiamy odrobiną pokruszonego pieprzu, następnie dodajemy pomidory z odrobiną wody, startą na tarce skórkę z limonki, kawałki masła oraz oliwki.

19

SOS MIESZAMY DO

momentu, kiedy masło się rozpuści.

20

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

cukru.

21

NASTĘPNIE SOS

redukujemy.

22

DOPRAWIAMY GO ODROBINĄ

soli i pokruszonego pieprzu, dodajemy bób.

23

CAŁOŚĆ CHWILĘ

smażymy.

24

JEŚLI KARCZOCHY WYSTYGŁY,

możemy je ponownie podgrzać na patelni z niewielką ilością oleju i odrobiną pokruszonego czarnego pieprzu.

25

JAK PODAWAĆ UPIECZONE

gołąbki wykładamy na talerz i polewamy je sosem.

26

DOOKOŁA GOŁĄBKÓW UKŁADAMY

podsmażone karczochy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4883,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1220,9 kcal

🥑

Tłuszcz

66,8 g

🌾

Węglowodany

97,7 g

🥬

Błonnik

65,9 g

💪

Białko

65,9 g

Podobne przepisy