Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie • przepis • składniki • przygotowanie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE
Rozgrzewamy grill z pokrywką. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w żaroodpornej misce nad paleniskiem. Studzimy. W dużej misce łączymy mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę z oliwek, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy roztopioną czekoladę, skórkę otartą z cytryny, odrobinę świeżej bazylii i kolendry.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy razem z borówkami. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy borówkami.
PIECZEMY CIASTO NA GRILLU
Pieczemy pod zamkniętą pokrywą grilla przez około 30-40 minut. Jeśli pieczemy ciasto w piekarniku, ustawiamy temperaturę 160°C. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Posypujemy borówkami.
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i kefir. Wyrabiamy łyżką, podlewając wodą. Ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na bok. Boczek grillujemy z obu stron, aż będzie chrupiący.
GRILLUJEMY CHLEBKI NAAN
Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek lub rozciągamy palcami. Lekko natłuszczamy ruszt oliwą z oliwek. Grillujemy chlebki z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy. Następnie kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojonego bakłażana, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, posiekany czosnek i kolendrę. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Opcjonalnie posypujemy sałatkę kwiatami bzu. Chlebki rozcinamy na pół i nakładamy do nich sałatkę. Podajemy z grillowanym boczkiem i rozpuszczonym masłem z dodatkiem bazylii i kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3603,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
600,6 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
99 g
Błonnik
9,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
Kasza jaglana doskonale sprawdza się również w koktajlach. Paweł podpowiada, z czym ją najlepiej połączyć!

Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
Jak przygotować efektowne śniadanie i zaskoczyć domowników? Sprawdź przepis DG na jajko w chlebie tostowym. Szybko, smacznie i oryginalnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.