Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Świetny pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub na lekką kolację, czyli brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Przygotuj ten przepis i sprawdź, jak dobrze pasuje do większości dań!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BROKUŁ
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 7 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CZOSNKOWY
Czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy go do miseczki. Następnie dodajemy też jogurt grecki, majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
PRAŻYMY MIGDAŁY
Na suchej patelni, przez ok. 5 minut, podprażamy płatki migdałów (mieszając, aby się nie przypaliły), aż nabiorą złotego koloru.
PODAJEMY BROKUŁY
Ugotowane brokuły układamy w głębokim talerzu lub misce. Polewamy je sosem czosnkowym i oprószamy prażonymi migdałami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
621,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,9 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
29,9 g
Błonnik
8,6 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Surówka z białej kapusty
Brzmi klasycznie? Zatem sprawdź propozycje, w której pozornie niewielkie zmiany robią prawdziwą różnicę! Ta surówka to Twoje obiadowe must have!

Puszyste bułeczki z sałatką
Puszyste, domowe bułeczki wypełnione sałatką z szynki i jajka to świetny pomysł na pyszne kanapki do szkoły, pracy lub na piknik.

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Tiramisu brzoskwiniowe
Klasyczne tiramisu ukryte pod kołderką orzeźwiającego domowego dżemu brzoskwiniowego to idealny pomysł na deser. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się smakiem lata.

Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!

Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
Wspaniałe danie pełne leśnych smaków i pożywnych produktów! Przygotuj pieczone pulpety drobiowe i sprawdź, jak smakują z kremowym, grzybowym sosem!

Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
Upieczona z jabłkiem i tymiankiem kaszanka przeniesie do kulinarnego raju każdego miłośnika grilla.